Geschiedenis Macedonië

Geschiedenis Macedonië

Geschiedenis macedonie M acedonië algemeen Macedonië het prachtig mooie landje dat gelegen is in de balkan omringd door landen zoals Griekenland en Bulgarije. Macedonië heeft een zeer lang en rijk verhaal tot hoe ze zijn geworden tot wat ze nu zijn. Ze staan daar overigens ook bekend om. Ook weten velen dat er veel tabaksoorten in Macedonië worden gemaakt. Ook hebben ze daar een berg van 2763 meter hoog die de Korab heet. Wat veel mensen ook niet weten is, dat Macedonië ook een eiland heeft terwijl ze niet grenzen aan de zee. Dit eiland ligt tussen 3 landenpunten in wat dat toch wel uniek maakt dat Macedonië het kleinste landje van de 3 dit eiland toch beheerd. In het land heerst er ook de religie Orthodoxe kerk met ongeveer 65% maar islam zie je ook steeds meer opkomen met 33 procent. Oudheid Macedonië Tegenwoordig word Macedonië officieel Republiek Macedonië genoemd. Dit was andders heel lang geleden in de oudheid toen het nog Republiek Macedonië Paeonië heette. In de oudheid leefden de stammen Illyrisch en Thracische hier nog.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen hebben slavische stammen lang over Macedonië geregeerd totdat Servië in het ja ar 1345 een deel van Macedonië binnen drong en het deel Thracië overnam. Tientallen jaren later waren het de Turken die in het jaar 1381 het gedeelte Sofia hebben overgenomen door vele slagen.

Twintigste eeuw (eerste helft)

in de eerste helft van de 20e eeuw hebben er een paar oorlogen plaats gevonden in Macedonië. De eerste oorlog was die van 1912 toen Servië een deel veroverde van Macedonië. Dit wordt ook wel de eerste Balkanoorlog genoemd. Zeven jaar later veranderde dit door het verdrag van Neuilly waarin stond dat Bulgarije dit gebied aan Servië zou moeten afstaan.

Twintigste eeuw (tweede helft))

Nadat de tweede wereldoorlog is Macedonië lange tijd een deel van de staat Joegoslavië geweest. Later in het jaar 1963 is het vernoemd naar Socialistische Republiek Macedonië. Vele vele jaren later is de staat toch uiteindelijk onafhakelijk geworden. Dit gebeurde op 8 september 1991 door een referendum dat ze onafhakelijk werden van Joegoslavië.

Na de onafhakenlijkheid

In de jaren 90 had Macedonië vrijwel geen problemen met de betrekking tot de oorlogen die in Joegoslavië plaats vonden. Tot het jaar 1998 liep alles op rolletjes maar dat veranderde allemaal in dat jaar. Premier Gregoriefski kwam aan de mach en meteen brak er een oorlog uit in Kosovo. Heel veel albanezen vluchtten toen uit het stadje Kosovo naar Macedonië toe. Daar troffen ze vele andere Albanese groepen tegen die ook gevlucht waren. Dit lostte niet veel op, omdat er 3 jaar later een opstand was van de albanezen die waren gevlucht naar Macedonië. Nu stonden de Albanezen tegenover het leger van Macedonië. Dit werd allemaal opgelost door het akkoord van Ohrid en later heeft de Navo besloten om te helpen bij de situatie. Dit deden ze door wapens in te nemen van het Albanesische volk dat gebeurde in september van 2002. De Navo stuurde de Task Force Fox naar Macedonië/

Terug naar boven