Macedonische keuken

Ontbijt in Macedonië. Het ontbijt dat in Macedonië wordt bereidt en gegeten is vrij simpel. Dit eten voor in de ochtend bestaat uit verschillende broodjes met beleg erop. Vaak wordt ook gekozen voor zuivelproducten met granen.Je komt ook regelmatig eieren tijdens het ontbijt tegen. Het drinken dat in Macedonië in de ochtend vaak wordt gedronken bestaat voornamelijk uit koffie, thee of vruchtensap.

Avondeten

De avondmaaltijd die in Macedonië wordt voornamelijk bereidt en dat neemt best wel veel tijd in beslag, tevens is de maaltijd ook nog eens helemaal uitgebreid. Ze nemen daar dan ook echt de tijd voor om een lekkere avondmaaltijd te bereiden en vaak komt dan ook de hele familie waarmee ze gezamenlijk lekker gaan tafelen. Het tijdstip wanneer ze in Macedonië eten voor in de avond is pas rond 8 uur 's avonds. Er wordt ook vaak vlees en visgerechten geserveerd wat natuurlijk ook heerlijk wordt bereid. Het vlees wordt dan ook meestal lekker gegrild. In de Macedonische keuken kom je ook vaak stoofschotels en soepen tegen. Als nagerecht eten ze in de Macedonië voornamelijk vruchten, pudding of yoghurt. Net als in Nederland wordt er na de avondmaaltijd een lekker kopje koffie gedronken.

macdonische keuken

Typisch Macedonische gerechten

De Macedonische keuken heeft zowel invloeden uit Turkije als uit Hongarije, deze keuken is dan ook erg divers. Ze werken in deze keuken voornamelijk met verse producten. Pindzur is een voorbeeld van een gerecht dat regelmatig wordt gegeten. Dit gerecht bestaat uit de volgende ingrediënten; tomaten, knoflook, parika en aubergine. Er worden net zoals bij veel andere landen specerijen gebruikt om smaak aan de maaltijd toe te voegen. Tarator is in feite een koude soep en dat is met als basis yoghurt waar walnoten komkommerschijfjes in verwerkt zijn. Aan de soep wordt ook regelmatig plantaardige olie, knoflook en dille toegevoegd. Turli Tava is een stoofpot, typisch Macedonisch en in de stoofpot zit vlees en verschillende groentes in verwerkt. Deze groentes bestaan voornamelijk uit paprika en aubergine. Deze ingrediënten worden als eerst gebakken in de oven en worden vervolgens ook nog gestoomd. Bij Pljeskavica moet je denk aan een soort pasteitje waar lamsvlees met ui in verwerkt is.

De keuken van Ohrid

Volgens veel mensen bestaat een echte typische Macedonische keuken niet. Ze zeggen dan ook vaak dat de keuken van het hele eiland genaamd het Balkanschiereiland veel op elkaar lijkt en erg op elkaar is geïnspireerd. In de grote verhaallijn klopt dit ook wel, maar andere plaatsen die gelegen liggen bij het meer en Ohrid vormen samen een kleine uitzondering, want die onderscheiden zich wel in zekere zin. Je komt in de plaats Ohrid allemaal lekkere gerechten op de kaart tegen die uit het meer komen. De vissen die op de kaart staan, zijn dan ook vers en ze worden op een indrukwekkende manier in de meeste restaurants klaargemaakt. Een van de favorieten die je op de kaart tegenkomt is de warm gerookte zalmforel. Wie liever een lekker stuk vlees heeft kan natuurlijk ook de stoofpot of de biefstuk kiezen. Een leuk voordeel aan de maaltijden in Macedonië is dat het ook lekker betaalbaar is.